In 2009 ondertekende turnkring ILOKA de ‘Panathlon verklaring’ die heldere gedragsregels vastlegt bij het nastreven van de positieve waarden in de jeugdsport. Tal van sportverenigingen, sportfederaties en bedrijven gingen ons voor en de lijst wordt alsmaar uitgebreider. ILOKA volgt zo nauwgezet mogelijk de richtlijnen in dit charter, en blijft erop toezien dat onze lesgevers deze ook opvolgen.Door ondertekening van dit charter beloof je volgende waarden en regels in acht te nemen en:

 

Streef je de positieve waarden in de jeugdsport na, en dit doe je actiever, met volgehouden inspanning en met een goede planning.

Zet je inspanningen voort om alle vormen van discriminatie uit de jeugdsport te bannen.

Erken en aanvaard je het feit dat sport ook negatieve effecten kan veroorzaken en dat er preventieve en gezonde maatregelen nodig zijn om kinderen te beschermen.

Verwelkom je de steun van sponsors en media, maar geloof je dat die steun in overeenstemming moet zijn met de hoofddoelstellingen van de jeugdsport.

 

Inbegrepen in deze Panathlon verklaring zijn de rechten van het kind in de sport. Formeel onderschrijf je dus ook het “Panathlon Charter over de rechten van het kind in de sport”, hetgeen betekent dat alle kinderen het recht hebben om:

 

"Sport te beoefenen, zich te vermaken en te spelen, in een gezonde omgeving te leven, waardig behandeld te worden, getraind en begeleid te worden door competente mensen, deel te nemen aan training die aangepast is aan hun leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden, zich te meten met kinderen van hetzelfde niveau in een aangepaste competitie, in veilige omstandigheden aan sport te doen, te rusten, de kans te krijgen om kampioen te worden, of het niet te worden."

 

Dit alles kan slechts worden bereikt wanneer regeringen, sportfederaties, sportagentschappen, bedrijven voor sportartikelen, media, zakenwereld, sportwetenschappers, sportmanagers, trainers, ouders en kinderen zelf deze verklaring onderschrijven.

 

ILOKA heeft alvast zijn steentje bijgedragen en zal dit charter dan ook op de best mogelijke manier opvolgen.

Wil je hier meer over weten, de kleine lettertjes lezen, dan kan je dit op www.sportopjongerenmaat.be